Haasdonk
Met de H van Harmonieus wonen
Het nieuwbouwproject ligt pal in het centrum van Haasdonk, een deelgemeente van Beveren-Waas. Een erg landelijke omgeving, maar vlot bereikbaar via de E17 of de N70 tussen Beveren en Sint-Niklaas.
Openbaar vervoer, winkels, scholen en cultuur, het bevindt zich allemaal op wandelafstand van Residentie Jean-Baptist. Via fietsdoorsteek de Peerkenswegel bereikt u de sportvelden vlakbij of bent u zo middenin de natuur.
Sfeer en natuur
Op wandelafstand
In vogelvlucht is Residentie Jean-Baptist gesitueerd tussen het fort van Haasdonk, een beschermd natuurmonument dat dienst doet als overwinteringsreservaat voor vleermuizen, en een van de bekendste parkbossen van Beveren-Waas, Hof Ter Saksen. Parkbos Hof Ter Saksen is een cultureel centrum in de openlucht waar regelmatig evenementen en tentoonstellingen worden gehouden. De Beverse Beek ernaast is een natuurlijke vogelbroedplaats en ook het nabijgelegen Arboretum Grootenbosch en de bossen van Haasdonk zijn een oase van rust.
Het historische Waasland
Residentie Jean Baptist verwijst naar de heroïsche geschiedenis van de gemeente. Aan het einde van de 18de eeuw werd het Waasland ingelijfd bij Frankrijk, met Haasdonk als kantonnale hoofdplaats. Jean Baptist Tassijns was de eerste voorzitter van het kanton. Tijdens de Boerenkrijg in 1798 vond er in Haasdonk een belangrijke opstand tegen de bezetter plaats. Oproerkraaier Tassijns werd als vergelding door het Franse leger gefusilleerd in de bossen van Haasdonk. Op die historische plek bevindt zich nog steeds een herdenkingsplaats met het Tassijnskruis als toeristische trekpleister.
Om de paar jaar wordt er in Haasdonk een boerenkrijgverlichting gehouden met duizenden theelichtjes, om die woelige jaren uit de geschiedenis in ere te houden.
De naam
Jean-Baptist
Op het Pastoor Verwilghenplein staat een pittoresk gebouw uit de 16de eeuw: het oude gemeentehuis van Haasdonk. Jean-Baptist Tassijns had tijdens de Boerenkrijg zijn bureau in dit gemeentehuis. Sinds 1943 is het gebouw een beschermd monument. In de periode 1991-1992 werd het op historisch correcte wijze gerestaureerd.
De namen van ‘Residentie Tassijns’ aan de ene kant van het plein en nu ook ‘Residentie Jean-Baptist’ verwijzen naar de boeiende verhalen van deze streek.