Mortsel
Een stad op mensenmaat

Wie in Mortsel woont, weet het. Door de strategische ligging, op het kruispunt van de belangrijkste toegangswegen naar Antwerpen, Lier, Mechelen en Brussel, heerst er in deze jonge stad een bijzondere dynamiek. Ondernemerschap, cultuur en folklore, bloeiende handels- en horecazaken, … Mortsel heeft het allemaal.

(Op)leven in het centrum

De stad ligt in de Antwerpse periferie en wordt omringd door de residentiële gemeenten Edegem, Hove, Borsbeek en Boechout. De nabijheid van autosnelwegen, het uitgebreide aanbod openbaar vervoer, erfgoed, ziekenhuizen, de vele scholen, een gerenommeerde kunstacademie, de knappe jeugdwerking, talloze sportfaciliteiten en sociaal-culturele verenigingen voor jong en ouder zijn een absoluut pluspunt.

Te voet vanuit Residentie Louis-Paul bereikt u binnen het kwartier parkgebied Fort 4, het gemeentelijke park Fort 5 in Edegem en kasteeldomein Hof Ter Linden. Shoppen doet u als Mortselnaar uiteraard op en rond de beroemde Statielei en wie kent Brasserie De Vlegel niet? Daar, om de hoek van ons nieuwbouwproject, bent u alle dagen welkom vanaf het ontbijt tot ’s avonds laat.

In de voetsporen
van Louis en Paul

Vanaf de 19de eeuw was Mortsel van groot militair belang. Met de komst van fietsen- en autoproducent Minerva en de ateliers van Lieven Gevaert kwam ook de industrialisatie op gang. De Gevaert-fabriek, die later internationaal bekend werd als Agfa-Gevaert, zorgde voor een toename aan werkgelegenheid. Dat leidde tot een belangrijke bevolkingsstijging en een lange periode van industriële welvaart voor de streek.

Ook een zekere Louis Dilis startte zijn eigen atelier in Mortsel. In het ouderlijk huis aan de Edegemsestraat begon hij in 1947 een speciaalzaak voor alles wat met radio te maken had. De uitzonderlijke vakkennis van Dilis bezorgde hem al snel een opvallende naamsbekendheid, die resulteerde in enkele mooie samenwerkingen. Zo ontwierp en bouwde hij mee aan het elektronische Mortierorgel en vanaf 1953 legde hij zich gedurende een tiental jaren toe op het ontwikkelen van jukeboxen.

In 1952 kwam de eerste werknemer in dienst: Paul Van Rompaey. Hij bleef aan boord en nam na 35 jaar, samen met zijn zoon Eddy, de zaak over van Louis Dilis.

Firma Dilis bracht onder eigen merknaam radio- en televisietoestellen op de markt. En Louis Dilis stichtte met vier concullega’s de eerste samenaankoopgroepering voor elektro. Die coöperatie bestaat nog steeds onder de naam Selexion.

De naam
Louis-Paul

Om met ons nieuwbouwproject de economische prestaties van beide heren Dilis en Van Rompaey in de verf te zetten, kozen we als naam ‘Residentie Louis-Paul’. De dubbele naam verwijst bovendien naar de twee gebouwen, aan weerskanten van de groenzone, die als het ware familiair met elkaar in dialoog zijn.