HERENTALS
HISTORISCHE HOOFDSTAD VAN DE KEMPEN

Herentals is de motor van de economische ontwikkeling in de streek. De stad is een geografisch knooppunt van weg-, spoor- en waterwegen en daardoor bijzonder vlot bereikbaar. Vooral het Albertkanaal en de E313 zorgen voor goede transportmogelijkheden.

LEVEN IN DE KEIZERSTEDE

In 1150 werd ‘Herenthals’ voor het eerst als plaatsnaam vermeld. In 1209 kreeg de stad vrijheidsrechten, wat een belangrijke impuls gaf aan de ontwikkeling van de leefgemeenschap. Vanaf de 15de eeuw kent Herentals een lange periode van rijkdom en welvaart. De twee resterende stadspoorten, de Bovenpoort en de Zandpoort, de indrukwekkende Sint-Waldetrudiskerk, een voorbeeld van Brabantse gotiek,  en de Lakenhal op de Grote Markt dateren allemaal uit die glorietijd. De toren van de Lakenhal is een belfort, waarin sinds het midden van de 16de eeuw een beiaard hangt, met 49 klokken. Het belfort van Herentals staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Lakenhal, op 10 minuutjes wandelen van Residentie Lino, werd indertijd gebouwd door rijke lakenmakers en linnenwevers om er hun handel in te drijven. Voor de viering van 800 jaar Herentals kreeg de stad haar eigen wijn, die Arantales werd genoemd. Het is een verwijzing naar het Herentalse linnen dat in de 16de eeuw via Sevilla in Spanje naar Amerika werd geëxporteerd.

Herentals kent een bruisend verenigingsleven, met heel veel sportclubs, jeugdverenigingen,  seniorenverenigingen en socio-culturele organisaties. De omgeving heeft veel groen en is rijk aan fauna. De Kleine Nete ligt ten noorden van de stad, net als het Peertsbos. Wat verderop in Kasterlee vindt u het Koningsbos en onderweg, richting Lichtaart, komt u natuurgebied Snepkensvijver tegen.

Als wandelliefhebber is het hier fijn wonen. Zowel in het historische centrum als in de deelgemeente Noorderwijk vindt u mooie wandelroutes. Of u sluit aan op het wandelknooppuntennetwerk Kempense Heuvelrug of het netwerk Kempense Beemden. Ook voor wie van fietsen houdt, is Herentals een paradijs. Residentie Lino is de ideale uitvalsbasis voor een heerlijke tocht door het groene hart van de Antwerpse Kempen.

LAKEN, LINNEN EN ANDERE INDUSTRIE

Vroeger was Herentals een stad met vooral een bloeiende lakenhandel. Vandaag is in de hele streek veel industrie te vinden, op verschillende industrieterreinen en een KMO-zone van 268 ha langs de Koning Boudewijnsnelweg. De stad maakt ook deel uit van het Economisch Netwerk Albertkanaal.

In het centrum, op wandelafstand van Residentie Lino vindt u heel wat winkels: in het Hofkwartier, op de Grote Markt, Bovenrij en vooral in de Zandstraat. Herentals is een stad van doeners, waar ondernemerschap, vernieuwing en samenwerking in het bloed zitten. De komende vijf jaar zullen de uitstraling en leefbaarheid van de stad in belangrijke mate toenemen dankzij enkele grote projecten die op de planning staan. Zo komt er een Kunstencampus op de Molenvest, een nieuwe sporthal voor de deelgemeenten Noorderwijk en Morkhoven en worden de zwembaden aan het Netepark gerenoveerd.

DE NAAM
LINO

De bloeiende lakennijverheid was sinds de 14de eeuw enorm belangrijk voor Herentals. Tegen de 16de eeuw werd het Herentalse linnen bekend en gewild in een groot deel van de Westerse wereld. Omdat we de economische geschiedenis van Herentals in de verf willen zetten, kozen we als naam voor ons nieuwbouwproject ‘Residentie Lino’.

Contacteer ons over dit project

Gegevens worden met de nodige discretie behandeld.