VILVOORDE
IS VAN JOU
Vilvoorde telt bijna 46.000 inwoners, waarvan de helft tussen de 25 en de 65 jaar oud. Een relatief jonge bevolking dus en dat vertaalt zich in een opvallende stadsdynamiek. De driemaandelijkse Stadskrant barst van de ideeën en (burger)initiatieven. Heel het jaar door worden er evenementen en buurtfeesten georganiseerd. Er gaat veel aandacht naar ecologie, (mentale) gezondheid en inclusie. Ook het vrijetijdsaanbod is erg gevarieerd en gericht op alle leeftijden.
WIST JE DAT?
Wist je dat Vilvoorde de eerste Vlaamse stad was met stromend water? Het Monnikhof, voormalige cijnshoeve en refugie van de abdij van Ter Kameren, werd in het laatste kwart van de 19de eeuw als brouwerij ingericht door Jean Baptist Nowé. In dit historische gebouw, op een steenworp van Residentie Karmel, liggen nog steeds de artesische putten die Vilvoorde al vanaf 1893 van kwalitatief drinkwater voorzagen.
PJEIREFRETTERS
Nog een weetje gaat over de bijnaam van de Vilvoordenaars: de Pjeirefretters (paardenvreters). Het Zeekanaal Brussel-Schelde dat door de stad stroomt, is een van de oudste bevaarbare kanalen van Europa. In de beginjaren, vanaf de tweede helft van de 16de eeuw tot in de 18de eeuw, trokken paarden de boten op het kanaal voort. Vilvoorde was toen een arme stad en het goedkope vlees van oude paarden op rust werd verkocht aan de bevolking. Vandaag staat paardenbiefstuk nog steeds op de menukaart van heel wat lokale restaurants.
EEN BEZOEKJE WAARD
In het stadsbeeld zie je op meerdere plaatsen paarden opduiken. Zo prijkt op het Heldenplein, aan de voet van de kerk Onze-Lieve-Vrouw van Goede Hoop, een imposant paard van beeldend kunstenaar Rik Poot, geboren Vilvoordenaar.
Andere blikvangers in Vilvoorde zijn het Tuchthuis, in de volksmond ‘de correctie’ genoemd, het neoclassicistische stadhuis, de overdekte markt (De Met) en de prachtige 17de eeuwse bibliotheek.
RESIDENTIE KARMEL
Als naam voor ons nieuwbouwproject kozen we Residentie Karmel. Dat is uiteraard niet toevallig. Tussen de Leuvensestraat en de bocht waar de Riddersstraat overgaat in de Trooststraat liggen de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Troost en het klooster van de Zusters Karmelietessen. De Orde van de Karmelieten stamt af van een groep kluizenaars die zich vestigden op de berg Karmel nabij Haifa in Israël. Daarom wordt de Orde ook wel de Karmelbeweging genoemd. De Karmel van Vilvoorde bestaat al sinds de oprichting van de eerste karmelietessenkloosters in de 15de eeuw. De zusters leiden een leven van gebed en stilte, totaal toegewijd aan God.