Henriette
Met de H van Heerlijk Wonen
Wie Leopoldsburg kent, hoeven we niet te overtuigen. Het is hier goed wonen. Om het met de woorden van burgemeester Wouter Beke te zeggen: “Ons motto is ‘Ontwapenend gastvrij’. Iedereen die samen iets van onze gemeente wil maken, is meer dan welkom. We zetten stevig in op de verbondenheid tussen onze inwoners, met tal van activiteiten en initiatieven. En we investeren fors in mobiliteit, openbare gebouwen en fietsinfrastructuur.”
Leopoldsburg
U vindt in Leopoldsburg alle mogelijke faciliteiten, zoals scholen, een bibliotheek, muziekopleidingen, de jeugdbeweging, de kunstacademie, zeer goed georganiseerde kinderopvang, een zestigtal sportclubs, een levendig cultureel centrum en enkele musea. Denk maar aan het Museum van het Kamp van Beverlo, gewijd aan de militaire geschiedenis van de streek, en iets verder het Mijnmuseum, op de site van de steenkoolmijn van Beringen.
Het is allemaal in de buurt van Residentie Henriette. Net als het station dat echt vlakbij is, met dagelijks rechtstreekse verbindingen naar Hasselt en Antwerpen.
Bruisende gemeente
Er worden heel wat festivals en evenementen georganiseerd in Leopoldsburg. Het Kamp knalt, het Kamp zingt en het Kamp viert Karnaval met onder meer de Kampse reuzen. Een van de jaarlijkse hoogtepunten is het internationale Harley-Davidsontreffen. En elk jaar in september vindt op het vliegveld van Hechtel-Eksel, op vijf minuutjes rijden van Residentie Henriette, de internationale Sanicole vliegmeeting plaats, de enige burgerluchtvaartshow in België.
Wandelen en fietsen
Leopoldsburg is een knooppunt van het Limburgse fietsroutenetwerk en ook wandelen kunt u er veel en goed. In het Grootdonckbos ten zuiden van de gemeente bijvoorbeeld, het Nieuw Park (Koninklijk Park), de Gerheserheide, de natuurgebieden langs de Grote Beek, het Kanaal van Beverlo, de Immertse bossen of de landduinen in Hechtel-Eksel.
Lekkernijen en folklore
De specialiteiten van de streek zijn onder andere de Kampse borrel, een eeuwenoude graanjenever met 22 heidekruiden, en de Soldaat, een karaktervol, blond bier met een zachte smaak en een licht bittere afdronk. Maar er is ook Colletekes rijstpap en uiteraard de Kampse soldatenkoek.
De naam
Henriette
Leopoldsburg is vooral bekend vanwege de kazerne en de uitgestrekte oefenterreinen van het Belgisch leger. Het militaire domein heeft lang een eigen spoornetwerk gehad. Dat bestond uit draagbaar, demonteerbaar smalspoor, met een breedte van 60 cm, geïnspireerd op het befaamde Decauville systeem.
De typische stoomlocomotieven uit die tijd kregen vaak een naam, zoals Nancy of Henriette. Vandaar dus ‘Residentie Henriette’. We willen met ons project de rijke geschiedenis van Leopoldsburg in ere houden. Tegelijk is de naam een knipoog naar de nabijheid van het station en daarmee naar de goede bereikbaarheid van de gemeente.