Brouwerzicht
met de B van Bist

En Bist met de b van bereikbaar. Het district Wilrijk maakt deel uit van de stad Antwerpen, met eigen bevoegdheden op het vlak van onder andere cultuur-, sport-, senioren-, en jeugdbeleid. Wie in Wilrijk woont, kent de vele voordelen van de centrale ligging van het district. De nabijheid van autosnelwegen, het uitgebreide aanbod openbaar vervoer, erfgoed, parken, ziekenhuizen, scholen en talloze sportfaciliteiten in de buurt. Horeca en middenstand zijn erg goed vertegenwoordigd en de Bist is gekend als winkelcentrum met aantrekkelijke modezaken en voldoende, gratis parkeergelegenheid.

Cultuur en vereniging

Ook het culturele en het verenigingsleven floreren in Wilrijk. Denk maar aan het gerenommeerde cc De Kern, de Academie, de nieuwe districtsbibliotheek, het Dionteater, de Koninklijke Harmonie Sint-Bavo, de Kring voor Heemkunde Wilrica en zo veel meer. Heel het jaar door valt er van alles te beleven op en rond de Bist. De drukbezochte jaarmarkt, de ludieke trottinettenkoers, muziek op het plein, de vijfjaarlijkse historisch-folkloristische Geitestoet … Allemaal op wandelafstand van residentie Brouwerzicht en binnenkort met stip aangeduid in uw agenda!

Deel van een
rijke geschiedenis

Wilrijk, ook wel eens het geitendorp genoemd, is een eeuwenoude gemeente en de huidige Bist het historische hart ervan. In de geschiedenis van Wilrijk komen verschillende ambachten voor, zoals tonnenmakers, wevers, molenaars en brouwers. Een mooi stukje historie dateert uit 1860 toen er een kleine weversgemeenschap leefde rond ‘De Foort’, een grote, driehoekige plaats aanpalend aan de Bist, de huidige site van ons nieuwbouwproject. De bedrijvigheid rond de weefgetouwen bepaalde mee de sfeer op het plein en kleurde het leven van de inwoners van de wijk. Ook werden er nog niet zo lang geleden 5 authentieke molenstenen opgegraven. Waarschijnlijk zijn die stenen afkomstig van een rosmolen die daar vroeger gebruikt werd.

De naam
Brouwerzicht

Vanaf de 15de eeuw is er in Wilrijk sprake van heel wat herbergen en meerdere brouwerijen, waarvan enkele ter hoogte van de Bist. Een van de bekendere was brouwerij Leeuwenberg, op de hoek van het plein met de huidige St.-Bavostraat. Dat is de hoek tegenover het nieuwbouwproject. Vandaar de naam ‘Brouwerzicht’. We willen met ons project de rijke geschiedenis van het plein en de buurt in ere houden.

Ligging

Kom meer te weten over de ligging van Brouwerzicht te Wilrijk of hoe u deze locatie het makkelijkst bereikt te voet, met de wagen of via het openbaar vervoer.

BIST25

Later, in de 19de en zelfs de 20ste eeuw, waren er nog steeds 5 à 6 brouwerijen in Wilrijk. In die tijd telde de Bist nog 21 cafés. Historisch gezien een zeer levendige plek dus, waar gerust opnieuw een bier naar vernoemd mocht worden. Bij de publieke voorstelling van residentie Brouwerzicht lanceerde Custombuild daarom een speciaal voor deze gelegenheid gebotteld biertje. ‘BIST25’ is vernoemd naar het adres van ons nieuwbouwproject. Het geeft het project een goudgeel kraagje, dat ietsje extra wat residentie Brouwerzicht uniek maakt.